Общи условия

 

   1. Общи положения
Този сайт е собственост на „ЕЛДИ 2018“ ЕООД наричан за краткост по-долу „Дружеството“, вписано в Търговския регистър с ЕИК 204920247,  телефон за контакт 0988639075, имейл: elifashion@abv.bg. Настоящият документ съдържа информация за дейността на „elifashion-bg.com“ и общите условия за ползване на услугите, предоставяни от Дружеството, като уреждат отношенията между нас и всеки един от регистрираните ни потребители.
Потвърждаването на Общите условия е необходимо и задължително условие за сключването на договора между Потребителя и Дружеството. Всички тези условия за съобразени със Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия и Българското законодателство.  Ние можем да променяме по-всяко време и без предварително уведомление тези условия, така че Ви молим да проверявате нашият сайт за актуализации.

   2. Лични данни
Можете да пазарувате от сайта като „Гост” или като „Регистриран потребител”. Регистрирайки акаунт, посредством използването на имейл, Facebook или Google профил ще си спестите въвеждането на име, телефон и адрес всеки път, когато пазарувате и освен това получавате възможност да научавате първи за нашите специални оферти и отстъпки. Чрез натискане на бутон „Регистрация“, имащо силата на писмено потвърждение на Общите условия, Потребителят извършва електронно изявление по смисъла на Закона за електронния документ и електронния подпис, с което декларира, че е запознат с настоящите Общи условия, приема ги и се задължава да ги спазва. Потребителят декларира, че е съгласен да предостави така изискваните лични данни, при което гарантира, че данните, които предоставя в процеса на регистрация, са верни, пълни и точни и при промяна на последните ще ги актуализира своевременно. В случай на предоставяне на неверни данни Дружеството има право да прекрати или спре незабавно и без предизвестие предоставянето на услугите, както и поддържането на регистрацията на Потребителя. Информацията за вас, която ние съхраняваме трябва да бъде точна и актуална. Вие можете да проверите и измените информацията във Вашият акаунт по всяко време. Дружеството се ангажира да защитава Вашите лични данни. Ние събираме тази информация,  единствено и само за да се обработи вашата поръчка.  Тези данни ще бъдат използвани единствено от куриерската фирма, което е необходимо за да се извърши доставката на Вашата поръчка.

   3. Договор  за продажба
Договорът за продажба от разстояние между Дружеството и потребителя се счита за сключен от момента на потвърждаване на конкретната поръчка от страна на Дружеството. При извършване на поръчка, клиентът получава потвърждение по имейл, че поръчката му е приета.

Преди изпращане на поръчаната стока, представител на  Дружеството ще се свърже с клиента на посочения от него телефон, с цел уточняване на детайли за поръчката и доставката. Дружеството не изпраща поръчки без да те да са уточнени с цел да бъдат спестени допълнителни куриерски разходи и на двете страни.

Дружеството не носи отговорност за неизпълнение на поръчка в случаите, когато клиентът е посочил неверни, непълни и или неточни лични данни, включително когато е посочил непълен, неточен или фиктивен адрес или телефон.

   4. Плащане
Методът за плащане е наложен платеж – в брой или с карта при доставката на Вашата поръчка или плащане с дебитна/кредитна карта.

   Плащане с дебитна/ кредитна карта през ВПОС-а на ДСК:

  • Видове карти, които се приемат: дебитни, кредитни и бизнес карти Visa и Mastеrcard

  • Транзакциите се осъществяват посредством програмите за сигурност MasterCard Identity check и VISA Secure.

  • От гледна точка на сигурност, максималната сума за плащане с карта е 2000,00 лева.

  • Не съхраняваме данни за банковите карти, използвани за плащане чрез сайта.

        При необходимост от връщане на сума, платена с банкова карта, сумата се възстановява по картата, с която е извършено плащането.

   5. Цени
Всички представени в сайта цени са в български лева и са валидни единствено и само към момента на публикуването им. Дружеството си запазва правото без предупреждение да ги променя. Представените в магазина цени на стоки са крайни и включват всички данъци, без цената за доставка. Цената за доставка е посочена отделно преди потвърждаването на поръчката. За поръчки със сума на артикулите на стойност над 59,90лв.  доставката до офис на Спиди е безплатна, а над 99,90 доставката до офис на Еконт и до адрес на клиента е безплатна.

   6. Доставка
Доставката се извършва от куриерска фирма, като може да бъде до адреса на получателя или до избран от клиента офис на ЕКОНТ/СПИДИ. Всички поръчки се обработват и изпращат на същия работен ден и биват получени в срок 3(три) работни дни.

   7. Отказ за получаване на поръчана и доставена стока.
Клиентът има право да откаже получаването на стоката – предмет на подадена от него поръчка, когато:
-Доставената стока явно не съответства на заявената за покупка от Потребителя и това може да се установи чрез обикновения и преглед.
-Цената, която Потребителят следва да заплати, не съответства на дължимата цена; Разходите по заменянето на стоката са за сметка на Дружеството.

   8. Връщане и рекламации на стоки
Клиентът има право да се откаже от  договора  за продажба и да върне стоката, поръчана от Дружеството, без да посочва причина, без да дължи обезщетение или неустойка и без да заплаща каквито и да е разходи, с изключение на разходите, предвидени в  чл. 54, ал.3  и  чл. 55 от Закона за защита на потребителите в 14-дневен срок, считано от датата на доставка на поръчаната стока. Когато клиентът упражни правото си на отказ от договора, той трябва да изпрати или предаде стоките обратно на търговеца или на упълномощено от него лице без неоправдано забавяне и не по-късно от 14 дни, считано от датата, на която клиентът е съобщил на Дружеството за решението си да се откаже от договора по чл. 52. Крайният срок се смята за спазен, ако клиентът изпрати или предаде стоките обратно на Дружеството преди изтичането на 14-дневния срок. Дружеството може да задържи възстановяването на сумите на клиента, докато не получи стоките или докато клиентът не представи доказателство, че е изпратил стоките обратно, в зависимост от това, кое от двете се е случило по-рано.

За да бъде приет върнатият продукт, е необходимо:
-Продукта не е носен, скъсан, надраскан, изпран или гладен
-Да не са налице повреди от неправилна проба на продукта
-Запазена цялост на опаковката и етикети на производителя

   9. Рекламации
Потребителят има право на рекламация за всяко несъответствие на стоката с договореното и или поръчаното, когато след доставката, са открити несъответствия с договора за продажба.  Потребителят има право да предяви рекламация на стоката, независимо от това дали производителят или търговецът е предоставил търговска гаранция на стоката или услугата. Потребителят няма право на рекламация, когато несъответствието се дължи на естественото износване на вещта. Несъответствие на размер или цвят не е условие за рекламация. Когато удовлетворяването на рекламацията се извършва чрез замяна на стоката с друга, съответстваща на договореното, Дружеството  ще запази на Потребителя първоначалните гаранционни условия.  При предявяване на рекламацията на стока Потребителят може да претендира за възстановяване на заплатената сума, за заменяне на стоката с друга, съответстваща на договореното или за отбив от цената. Рекламацията се подава устно на посочения от Дружеството  телефон или писмено чрез, посочения имейл.  При предявяване на рекламация Потребителят посочва предмета на рекламацията, предпочитания от него начин за удовлетворяване на рекламацията, съответно размера на претендираната сума, и адрес, телефон и имейл за контакт.  Рекламацията на потребителска стока може да се предяви не по-късно от два месеца от установяване на несъответствието с договореното. Срокът спира да тече през времето, необходимо за постигане на споразумение между продавача и Потребителя за решаване на спора. Дружеството поддържа регистър на предявените рекламации. На Потребителя се изпраща документ на посочения от него имейл, в който е посочен номера на рекламацията от регистъра и вида на стоката. Когато Дружеството удовлетвори рекламацията, издава акт за това, който се съставя в два екземпляра, и предоставя задължително един екземпляр на Потребителя.

   10. Фактуриране
При желание от страна на клиента издаваме фактури по два начина:

-Електронно подписана фактура(с електронен подпис). На вашия имейл ще я получите и ако желаете ще си я разпечатате(във формат PDF).

-Нормално разпечатана фактура с подпис и печат. Ще бъде приложена във вашата пратка.

   11. Рекламни материали изпращани от нас
След направена регистрация в elifashion-bg.com Вие се съгласявате да получавате в бъдеще рекламни материали от нашия сайт. Чрез тях ние ще Ви уведомяваме за нови продукти и активни промоции.

Ако не желаете да получавате тези търговски съобщения Вие лесно можете да се отпишете от тях, защото всеки такъв имейл съдържа линк за отписване.

Също така ще Ви уведомим с имейл за направена регистрация, успешна покупка, забравена парола и изпратена поръчка.
   

ЗАПАЗЕНИ ПРАВА
Цялото съдържание на сайта е предмет на авторски права, принадлежащи на „ЕЛДИ 2018“ ЕООД. Нищо на този сайт не трябва да бъде разбирано като даващо Ви съгласие или разрешение да използвате снимка, търговска марка, лого или друга информация от този сайт. Копирането или свалянето на информация от сайта не прехвърля върху Вас авторските права върху тази информация. Съдържанието на този сайт може да бъде променяно постоянно от „ЕЛДИ 2018“ ЕООД.

ОБРАТНО В МАГАЗИНА

0
    0
    Вашата поръчка
    Вашата количка е празнаВръщане в магазина